Velvetcrumble.com

Celiac sprue Sygdomme og symptomer

Celiac sprue er en autoimmun lidelse, der påvirker tyndtarmen og andre dele af fordøjelsessystemet. Celiac sprue har en stærk genetisk komponent, og det kan påvirke mennesker fra barndom på op til alderdommen. Mange mennesker mangler de gastrointestinale symptomer på diarré, oppustethed og smerte, men er i stedet diagnosticeres ved hjælp af blodprøver. Mens celiac sprue har nogen kur, kan symptomerne undgås ved at følge en streng, hvede-fri diæt.

Cøliaki Årsag

Cøliaki er forårsaget af en reaktion til proteinet gliadin, som findes i hvede og andre glutenholdige fødevarer. Når mennesker med denne tilstand spiser gluten, et protein i deres tarme ændrer det, som derefter forårsager en aktivering af immunsystemet.

Årsag til Symptomer

Når immunsystemet bliver aktiveret af gliadinprotein, det forårsager inflammation af vævet i tyndtarmen. Som et resultat, dele af tyndtarmen væv, som er specielt designet til næringsstoffer adsorption, blive beskadiget; som et resultat, dele bliver mindre. Det er denne immunologiske proces er ansvarlig for mange af de gastrointestinale symptomer på celiac sprue sygdom.

gastrointestinale symptomer

Diarré er et tidligt symptom på celiac sprue. Denne diarre vil være bleg, våde og ildelugtende. Abdominal oppustethed og smerter kan også forekomme. I nogle tilfælde vil patienten også udvikle laktoseintolerans.

Ernæring Symptomer

Fordi celiac sprue påvirker dele af tyndtarmen er involveret i at absorbere næringsstoffer, kan mange af symptomerne på celiac sprue sygdom skyldes underernæring. Som et resultat, kan patienter med celiac sprue har pludseligt vægttab. Desuden kan de ikke optage jern korrekt, hvilket kan føre til anæmi. De er også tilbøjelige til osteoporose på grund af problemer med at absorbere calcium og vitamin D.

andre symptomer

Cøliaki kan også føre til en øget risiko for at få andre sygdomme. Patienter med cøliaki er i risiko for bakterielle infektioner, dermatitis og neurologiske problemer, herunder kramper og problemer med bevægelse. Derudover kan andre end hvede korn (såsom byg og rug) også skabe symptomer på cøliaki sprue.