c-ANCA & p-ANCA for reumatologiske sygdomme

01/31/2015 by admin

c-ANCA & p-ANCA for reumatologiske sygdomme

C-ANCA og p-ANCA er to test anvendes i diagnosen og evaluering af reumatologiske sygdomme. Disse betingelser skyldes ofte en dysfunktion i immunsystemet, som udløser et angreb på visse væv i kroppen at den fejl, som udenlandske eller invaderende mikroorganismer eller giftstoffer. Disse autoimmune sygdomme kan være invaliderende og forårsage betydelige sundhedsmæssige komplikationer og handicap. C-ANCA og p-ANCA testene især hjælpe med at diagnosticere betingelser, der forårsager vaskulitis.

Hvad er Vasculitides?

Vasculitides er medicinske tilstande, der forårsager vaskulitis, en betændelse i blodkarrene. Ifølge MayoClinic.com forårsager vaskulitis inflammation ardannelse og forsnævring af blodkar. Dette resulterer i nedsat blodgennemstrømning til de organer, der er leveret af disse blodkar. Vaskulitis også forårsager svækkelse af væggen af blodkar, forårsager en aneurisme, eller en ud bandagering af væv der dækker blodkarrene, der disponerer til brud og blødninger.

Prøverne

Ifølge Lab Tests Online står ANCA for antineutrophil cytoplasmatisk antistoffer. Disse antistoffer er fejlagtigt produceret af kroppen til at angribe sin egen neutrofiler, de hvide blodlegemer, der hjælpe med at bekæmpe bakterielle infektioner. Når set ind under microscope efter farvning, c-ANCA tests viser tilstedeværelsen af disse antistoffer i cytoplasmaet, den interne mikroskopiske sammensatte der holder celler sammen, af neutrofiler. P-ANCA test viser forekomsten af antineutrophil antistoffer omkring kernen af celler. P-ANCA og c-ANCA er normalt ses i tilstande som Wegeners granulomatose, og andre vasculitides.

Symptomer

Symptomerne på vasculitides varierer afhængigt af fartøjer og organer. Ifølge National Institute for allergi og infektionssygdomme påvirker Wegeners granulomatose normalt lungerne og nyrerne. Symptomer omfatter sinus smerter, blodig væske fra næse, nasal sår og symptomer på øvre luftvejsinfektioner, der ikke går væk med den rette behandling. Hvis lungerne er berørt, hoste, åndenød og blodige opspyt kan også forekomme. Nyre engagement normalt forårsager ikke tydelige symptomer, men kan forårsage langsigtede skader. En anden vaskulitis opdaget af ANCA tests, mikroskopiske polyangiitis, der forårsager nyrebetændelse, vægttab, hudlæsioner og nerveskader.

Behandling

Behandling af vasculitides kræver normalt en tværfaglig tilgang til at håndtere flere organer berørt. Medicin omfatter steroider for at mindske betændelse omkring blodkar; og immunsuppressiva, herunder narkotika som azathioprin og cyclophosphamid, der har til formål at kontrollere kroppens autoimmun reaktion mens besparende patienten fra bivirkninger af steroider. Andre lægemidler omfatter medicin for at forhindre steroid-associerede knogletab og antibiotika for at forhindre lungebetændelse.


Related Articles